25 Şubat 2006
Haşhaşlı Çörek
Eşim Afyon'lu olduğundan haşhaşlı çörek bildiğimiz ve severek yediğimiz bir tat. Bu tarifi www.gelincikler.blogspot.com da görünce çok sevindim. Daha önce yapmadığım bir ekmek olduğundan biraz çekindim doğrusu. Ancak sonuç mükemmel oldu. Kare bir tepside yapılsa daha iyi ve ekmek formunda olabilirdi. Benimki tepsi büyük geldiğinden parçalandı. Ama tat aynı tat! Orjinal tarifi biraz değiştirdim. Un olarak söke un ekmek karışımlarından tam buğday ununu, maya olarak da karışımın içinden çıkan mayayı kullandım. Sıvı yağ olarak da sızma zeytin yağı.
Malzemeler:
* 500 gr. un (söke tam buğday unu ekmek karışımını kullandım)
* 1 paket çabuk maya (kutudan çıkan)
* Bir bardak ılık süt
* Yarım bardak sıvı yağ (sızma zeytinyağı kullandım)
* 1 çorba kaşığı toz şeker (esmer şeker kullandım)
* Ekmek karışımının içinde tuz olduğundan tuz koymadım. Normal una 1 tatlı kaşığı tuz konuyor.
*Haşhaş ezmesi
Yapılışı:
Unla mayayı karıştırın (çabuk maya olursa). Ortasını havuz gibi açıp ılık sütü, şekeri, (tuzu), yağı koyup kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde ediene kadar yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Daha sonra 3 parçaya bölüp herbir parçayı merdaneyle açın (çok ince olmasına gerek yok). Haşhaş ezmesini sıvı yağla sürülecek kıvama gelene kadar inceltin. Ezmeyi açtığınız hamurlara bolca sürün. Hamuru gevşekçe sarıp kıvıra kıvıra burun. Bıçakla yumaklar kesip yağlanmış tepsiye yanyana sıkıca dizin. Sıkı olmasında yarar var dağılmaması için. Üzerine yağ sürün (çok az) ve 1 saat ılık yerde mayalanmaya bırakın. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Reçelle çok yakışıyor. Kahvaltı ve çay saatlerinde afiyetle yiyiniz efendim...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
hello- an greetings from florida usa. We enjoyed your pictures but cannot read the post. is it possible to translate
you cookie recipe? We love cookies we think they make the world a better place. thank you dieter and polly
Yorum Gönder